Ekim 21, 2024
Ekoloji Enerji

Dönüştürülebilen Atıklar: Piller

Atık pil, kullanıldıktan sonra veya fiziksel hasara maruz kaldıktan sonra kullanılamayacak hale gelen pillere denir. 

Kullanım Ömrünü Tamamlayan Pilleri Ne Yapmamız Gerekiyor?

​Öncelikle kullanım ömrü tamamlanmış piller -yani atık piller- çöpe atılmamalıdır. Atık piller çöpe atıldığı takdirde en son ulaştığı yer ya toprak oluyor ya da suya atılıyor. Atık pilleri çöpe atmak yerine, evimizde kendimize ait bir atık pil kutusu oluşturabilir veya okulumuzda, yaşadığımız kentin belediyesinde ve süpermarketlerde kullanılan atık pil kutularına atabiliriz.

Atık Pilin Toprağa Ve Suya Etkisi Nedir?

​Piller cıva, kadmiyum, kurşun, çinko, mangan, lityum, demir, nikel, kobalt ve kimyasal maddelerden üretilir. Yukarıda da bahsettiğim gibi atık pillerin çöpe atılmasıyla piller önce toprağa ulaşıyor oradan da yeraltı sularına karışıyor. Yukarıda sıralamış olduğum maddelerin toprağa karışması sonucunda tarım alanlarında yetişen meyve ve sebzelerin sağlıksız bir şekilde yetişmesine yol açar. Ayrıca bu maddelerin suya karışması durumunda da içtiğimiz su sağlıksız olur ve kanser riski taşır.

Peki Atık Pillerin Toprağa Ve Suya Karışmaması İçin Alınabilecek Önlemler Nelerdir?

Atık pillerin toprağa ve suya karışmasında en büyük etmen pillerin çöpe atılmasıdır. Sadece çöpe değil direkt olarak toprağa atanlar olduğu da kuşkusuz bir gerçektir. Bu sorunun engellenmesi için yapılan çalışmalara ilk olarak eğitim çağındaki çocuklara bilgilendirmeler yapılarak ve buna yönelik projeler yaparak başlamak gerekmektedir. Ülkemizdeki okullarda atık pil kutuları bulunmaktadır ama çocukların yetersiz eğitiminden dolayı yeterli duyarlılık oluşamamaktadır ve bu tür sorunların önüne geçilmesi oldukça zor bir hal almaktadır. 

Atık Pil Konusunda Yasal Yükümlülükler Nelerdir?

Atık pil ve akümülatörlerin ayrı toplanması, taşınması, depolanması, geri dönüşümü veya bertarafını sağlamak üzere T.C Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 31 Ağustos 2004 tarihinde Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği [1] yayımlanmıştır.

Bu yönetmeliğin kapsamında pil üretici ve ithalatçılarının, belediyelerin, pil ürünlerinin dağılımı ve satışını yapan kuruluşların ve tüketicilerin yükümlülükleri ayrı ayrı belirtilmiştir.

T.C Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bu konuda yetkilendirdiği kuruluşlar:

Piller: Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP)

Akümülatörler:

Akümülatör ve Geri Kazanım Sanayicileri Derneği (AKÜDER)

Tüm Akü İthalatçıları ve Üreticileri Derneği (TÜMAKÜDER) [2]

Atık Pillerin Geri Dönüşümü Mümkün Müdür?

​Evet mümkündür. Yukarıda belirtilen kurumlar tarafından bu çalışmalar sürdürülmektedir. Geri dönüşüm hem doğa açısından hem de ekonomi açısından büyük önem içermektedir. Geri dönüşümle, atık piller toprağa, suya karışmamaktadır ve pillerin içinde bulunan metallerden dolayı ülkemize de ekonomik olarak bir getiri sağlanmaktadır.  

Bu konuda geri bildirim bırakın

  • Değerlendirme

artıları

+
Alan Ekle

eksiler

+
Alan Ekle