Sinemamızda ilk LGBTiQ+ temalı 1962 yılında çekilen Ver Elini İstanbul’dur. 1960lı yıllarda eşcinselliği konu edinen 19 filmden biridir. Gaylik lezbiyenlikten 24 yıl sonra işlenmiş ve bu döneme kadar yan karakterlerde güldürme unsuru olarak eklenmiştir; aynı günümüzdeki gibi.
Lezbiyenler
Türk sinemasında 1960 ila 1990 yılları arasında lezbiyenliği içeren on altı adet film vardır. On bir tanesi seks filmleri dönemine aittir ve kadının eşcinselliği seks komedisine malzeme olmuştur. Lezbiyen karakterlerin başkarakter olduğu ilk Türk filmiyse 1992 yapımı Düş Gezginleridir.
Gayler
Yeşilçam’a lezbiyenlikten 24 sonra giren gayliğin ilk örneği 1980 yapımı Beddua’dır.
Translar
Ülkemizde ilk defa 1923 yılında Leblebici Horhor isimli filmde translar yer almışlardır. 1970’li yıllardan itibaren de translar cinsel kimliklerini gizleyerek yer almışlardır.
Görünürlük Sorunu
Peki, bu görünürlük yeterli mi? LGBTiQ+ görünürlünde Türk sinemasındaoldukça az filmimiz var ve bunların çoğunda komedi unsuru olarak yer alıyoruz. Filmlerde lezbiyen karakterlerin yokluğu, gay karakterlerin zırıl birer komedi unsuru olması ve trans karakterlerin de yok denilecek kadar az sayıda olması bir sorun. Heteronormativenin kendisinden “farklı” olanı kendisinden aşağıda görmesi ve bir komedi unsuru olarak sunması gerçek hayatta da her LGBTiQ+ bireyi “komik” bireylermiş gibi yansıtıyor.
Ülkemizdeki ahlakçılığın ve “farklı” olanı küçük görme kültürünün sonucu olarak bu yenilene dek devam edecek. Hali hazırda var olan homofobi, ahlakçılık ve heteronormative gibi olguları yenmek oldukça zor. Bir de sansür yasası var. Evimizde, mahallemizde, şehrimizde, ülkemizde ötekileştirilirken bir de sanatımızda yok sayılıyor yahut komedi olarak işleniyoruz.
Bu konuda geri bildirim bırakın