Dezenfektan bakteri endosporları dışında kalan mikroorganizmaların üremesini durduran maddelerdir. Sterilizasyon sağlamaz. Yani mikroorganizmaları öldürmez. Tüm mikroorganizmaların öldürülmesi sterilizasyon işlemidir. Dezenfeksiyon ile sterilizasyon farklı kavramlardır. Bundan dolayı da dezenfektanların etkisi kısa sürelidir. Bu yüzdendir ki uzmanlar sürekli olarak ellerinize dezenfektan sıkın demek yerine, su ve sabunla yıkayın derler.
Peki alırken nelere dikkat etmeliyiz?
Öncelikle üzerinde etki etme mekanizması yazmalıdır. Bakteri/mikroorganizma etkilidir yazısının olması çok önemlidir. Özellikle bugünlerde bulunabiliyorsa üzerinde ‘virüs etkilidir’ yazısı olanların kullanılması daha uygundur. Ama tüm gün eller yıkanmasın nasılsa kuvvetli,etkili denilip sadece dezenfektan kullanımı kesinlikle yanlıştır. Dezenfektanlar yaygın olarak etil alkol ve izopropil alkol bazlıdır. Uzmanlar alkol oranı arttıkça dezenfeksiyon da doğrudan artmış olur diyor. Maalesef ki içerisindeki alkol oranının artması cilt kuruluğu, egzama, deri tahrişi gibi yan etkiler göstermektedir. İyi bir dezenfektan alkol bazlı olmalıdır. Alırken içeriğine bakılması son derece önemlidir. Alkol bazlı el dezenfektanları çok kısa sürede buharlaştığı için genellikle 2 ila 5 saniye içerisinde etki gösterir. Başka bir soru işareti dekokularının farkı ve işleve etki edip etmediğidir. Yumuşatıcılı, kokulu, parfümlü,nemlendiricili olması veya olmaması içeriğini etkilemez. Önemli olan alkol oranıdır. Fakat hiçbir dezenfektan veya kimyasal herhangi bir madde direkt olarak koklanmamalıdır.
Peki bu alkol oranının ideali nedir?
Dezenfektanlar için alkol oranını uzmanlar %65-70 ve üzeri olarak belirlemektedirler.Hastane dezenfektanlarının oranı daha yüksektir. Bir başka konu da kolonyaların dezenfektan olarak kullanılıp kullanılmayacağıdır. Ağzı açık kalan kolonyanın alkol içeriği buharlaşacağından etkisi azalabilir. Büyük hacimlerle alınan kolonyalar ve aynı şekilde dezenfektanlar çok iyi bir şekilde muhafaza edilmelidir. Ağızlarının tamamen kapalı olduğundan emin olunmalı mümkünse güneş görmeyen yerde muhafaza edilmelidir. Kolonyayı buzdolabında saklamak uygun bir eylemdir. Uzmanlar kolonyanın alkol içeriğinin de 70 ve üzeri olması gerektiğini söylemektedirler. Yine burada kolonya kokuları kafaya takılan noktalardan biridir. Tütün, limon, portakal, lavanta olması önemli değildir.
Islak mendil tam anlamıyla hiçbir zaman temizlik sağlamaz. Hatta mikropları yüzeyinde tutar. Eğer kullanılacaksa ve yanınızda taşımak istiyorsanız ıslak mendillerin de alkollü olması gerekmektedir.
Ek bir hatırlatma olarak ürünlerin alkol bazlı olması tavsiye ediliyor fakat alkole ve türevlerine allerjiniz varsa dikkat etmelisiniz.
Son olarak en etkili yolun sabun olduğunu söylemek isterim. Nanoparçacık olan virüste en zayıf bağ iki tabakalı lipitler (yağ) dir . Sabun yağ zarlarını çözer ve virüs etkisiz hale getirilmiş olur. Sabunun bulunmadığı, koşullarımızın uygun olmadığı anlarda dezenfektan ve kolonyaya başvurulmalıdır.
Bu konuda geri bildirim bırakın